Bel Weert: 0495 450122, Bel Roermond: 0475-400611 of stuur een e-mail: info@bonten-advies.nl

ZZP’er met één opdrachtgever is toch IB-ondernemer

ZZP’er met één opdrachtgever is toch IB-ondernemer

Na een boekenonderzoek stelde een inspecteur dat de ZZP’er, die in twee jaar tijd maar twee opdrachtgevers had gehad en in het tweede jaar hiervan slechts voor één gewerkt heeft, in deze jaren toch geen IB-ondernemer is wegens het gebrek aan duurzaamheid, zelfstandigheid en ondernemersrisico.

Rechtbank Gelderland oordeelt echter dat aan de eisen van duurzaamheid en zelfstandigheid kan worden voldaan zonder gelijktijdig voor meerdere klanten te werken. Weliswaar had de ZZP’er slechts twee opdrachtgevers in twee jaar tijd, maar zijn wil was gericht op het werven van meer klanten. Dit wordt bevestigd door het feit dat de ZZP’er daarna voor vier opdrachtgevers heeft gewerkt. Het beperken van het debiteurenrisico door het kiezen van financieel gezonde opdrachtgevers is voorts een teken van goed ondernemerschap.

De volledige uitspraak van de rechtbank is HIER terug te lezen.

De uitspraak bevestigt weer dat alleen het aantal opdrachtgevers niet doorslaggevend is in de beoordeling van zelfstandigheid. De feitelijke uitvoering van de werkzaamheden bepalen uiteindelijk of iemand ook werkelijk zelfstandige is. Raadpleeg bij twijfel daarom altijd uw adviseur om af te stemmen hoe u uw werkzaamheden mogelijk moet aanpassen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Onlangs heeft de Belastingdienst alle ZZP’ers een brief gestuurd met toelichting inzake het uitstel van handhaving wet DBA tot 1 januari 2018 om opdrachtgevers en ZZP’ers gerust te stellen. Er zullen geen naheffingen, boetes en correctieverplichtingen opgelegd worden. Zolang het kabinet met het onderzoek bezig is, maar in ieder geval tot deze datum wordt de handhaving uitgesteld. Dit geldt echter niet voor kwaadwillenden.