Bel Weert: 0495 450122, Bel Roermond: 0475-400611 of stuur een e-mail: info@bonten-advies.nl

Hypotheekrenteaftrek na scheiding?

Hypotheekrenteaftrek na scheiding?

Na een scheiding komt het vaak voor dat één van beide ex-partners tijdelijk in de eigen woning blijft wonen en de hypotheeklasten voor zijn of haar rekening neemt tot het huis verkocht is of uiteindelijk geheel overgenomen wordt door de ex-partner. In dit geval kan de hypotheekrente voor de ex-partner die het huis verlaat nog twee jaar aftrekbaar zijn vanaf het moment dat hij of zij de woning heeft verlaten. Dit wordt echter alleen door de fiscus geaccepteerd als de betaalde rente als alimentatie is opgenomen in het echtscheidingsconvenant. In dat geval is bij de blijvende partij de helft van de betaalde rente aftrekbaar als hypotheekrente en de andere helft als alimentatie. Bij de vertrekkende partij valt de ontvangen alimentatie weg tegen de hypotheekrenteaftrek.

Onlangs stelde het Hof Den Bosch een ex-echtgenoot in het ongelijk. Hij was na scheiding in het huis blijven wonen en nam alle kosten voor zijn rekening. Hij stelde zich op het standpunt dat de helft van de betaalde rente aangemerkt kan worden als uitgaven voor onderhoudsverplichting van zijn ex-partner. Uit een verklaring van beide ex-partners blijkt echter dat hij in de woning mocht blijven wonen onder de voorwaarde dat de complete hypotheeklast voor zijn rekening genomen zou worden. Deze verklaring weerlegt dus dat deze kosten dienen ter voorziening in het levensonderhoud van de ex-partner, zo bepaalde het Hof.

Leg in een dergelijke situatie dus altijd vast dat de te betalen rente een alimentatieverplichting betreft. Het is in een scheidingssituatie raadzaam tijdig uw fiscaal adviseur te raadplegen.