Bel Weert: 0495 450122, Bel Roermond: 0475-400611 of stuur een e-mail: info@bonten-advies.nl

Uw partner met terugwerkende kracht de Vof in?

Uw partner met terugwerkende kracht de Vof in?

Het kan voorkomen dat u gedurende een boekjaar er pas achter komt dat het fiscaal voordeliger was geweest als uw partner vanaf 1 januari in de Vof had gezeten. Soms kan dit met terugwerkende kracht. Door een recente uitspraak van de rechter zijn deze mogelijkheden verruimd.

Volgens de wet mag het toetreden tot de Vof met terugwerkende kracht niet indien er sprake is van incidenteel fiscaal voordeel. Bij de betreffende recente uitspraak oordeelde de rechter dat het alsnog genieten van ondernemersfaciliteiten n.a.v. toetreding tot de Vof een voordeel is dat nu eenmaal bij het ondernemerschap hoort. Het recht op willekeurige afschrijving voor starters betekent bovendien geen afstel, maar slechts uitstel van belastingbetaling. Dit betreffen naar oordeel van de rechter dus geen incidentele voordelen. Tot slot oordeelde de rechtbank dat van enkele ondernemersfaciliteiten pas sprake is als aan het urencriterium voldaan wordt. Een voordeel onder voorwaarden en dus geen reden de terugwerkende kracht te weigeren.

Dit verruimt de mogelijkheden met terugwerkende kracht een Vof aan te gaan. Ook met een derde. Dit kan tot uiterlijk het begin van het jaar en uiterlijk negen maanden. Restrictie is dat de wijziging van structurele aard moet zijn. Het mag dus niet de bedoeling zijn de Vof op korte termijn op te heffen.

 

 

0 Reacties

Laat een reactie achter