Bel Weert: 0495 450122, Bel Roermond: 0475-400611 of stuur een e-mail: info@bonten-advies.nl

Afschaffing dividendbelasting

Afschaffing dividendbelasting

Het kabinet wil de dividendbelasting vanaf 2020 afschaffen. Gelijk met de afschaffing van de dividendbelasting wordt de bronbelasting in het leven geroepen. Deze geldt voor uitgaande dividendstromen naar belastingparadijzen én in misbruiksituaties. Het belastingtarief voor aandeelhouders is maar liefst 23,9%, terwijl de huidige dividendbelasting 15% bedraagt.

Wanneer u dividend laat uitkeren door uw vennootschap (bijvoorbeeld door uw beheer of holding bv) dan hoeft uw beheer of holding bv geen aangifte dividendbelasting meer te doen. Afdragen van dividendbelasting is dan ook niet meer nodig. Hierdoor behoudt u uw liquide middelen nog een tijd. Dit scheelt u in (administratieve) lasten.Wel is het verstandig om als aandeelhouder een voorlopige aanslag aan te vragen voor de inkomstenbelasting. Dit voorkomt het betalen van belastingrente na afloop van het jaar.

Als de Belastingdienst van mening is dat er sprake is van misbruik of van een belastingparadijs, dan moet de vennootschap aangifte bronbelasting doen en betaalt de vennootschap 23,9% bronbelasting over het dividend. De aandeelhouder ontvangt dan netto minder dividend.