Bel Weert: 0495 450122, Bel Roermond: 0475-400611 of stuur een e-mail: info@bonten-advies.nl

ZZP’er en zwangerschap

ZZP’er en zwangerschap

Zelfstandigen kunnen in de periode rond de bevalling een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen: de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). Hiervoor dient de aanvrager zelfstandig ondernemer te zijn. Wordt het ondernemerschap gecombineerd met een loondienst, dan kan de uitkering aangevraagd worden over de uren waarin als zelfstandig ondernemer gewerkt wordt. De ZEZ-regeling geldt overigens ook voor zelfstandigen met personeel.

De uitkering gaat in tijdens het zwangerschapsverlof. Bij de aanvraag kan er zelf gekozen worden wanneer de uitkering ingaat, mits dit tenminste binnen de grens van 6 tot 4 weken voor de bevallingsdatum ligt. De uitkering loopt tot 10 weken na de daadwerkelijke bevallingsdatum. Het kan dus voorkomen dat de totale uitkeringsperiode groter dan 16 weken is.

De hoogte van de ZEZ-uitkering wordt berekend aan de hand van het aantal uren dat in het jaar voorafgaand aan de zwangerschap gewerkt is. Indien dit boven de 1225 uur ligt is er recht op de volledige uitkering. De maximale uitkering is gelijk aan het minimumloon. Indien u minder dan 1225 uur als zelfstandige gewerkt heeft, wordt de hoogte van de uitkering bepaald aan de hand van het totale inkomen.

Indien er sprake is van een vrijwillige Ziektewetverzekering via het UWV kan er mogelijk toch recht zijn op een ZEZ-uitkering. Er is dan alleen recht voor zover deze hoger is dan de vrijwillige verzekering. Sommige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen keren ook uit bij zwangerschap. Dit heeft geen invloed op de ZEZ-uitkering. Het kan wel zo zijn dat uw verzekeraar de uitkering vermindert indien er ook een ZEZ-uitkering ontvangen wordt. Informeer hiernaar bij de verzekeringsmaatschappij.

De ZEZ-uitkering kan aangevraagd worden via de site van het UWV. Het aanvraagformulier dient samen met de aanslag inkomstenbelasting van het afgelopen belastingjaar en een zwangerschapsverklaring van de verloskundige, gynaecoloog of huisarts ingediend te worden. Dit dient op zijn vroegst na 24 weken zwangerschap en uiterlijk binnen 2 weken voor de ingangsdatum van het zwangerschapsverlof gedaan te worden.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter